Hoppa till innehåll

Arbetsmiljö

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Din arbetsmiljö  allt runt omkring dig på jobbet

Din arbetsmiljö är allt det du har runt omkring dig på jobbet luften, ljudet och ljuset, hur arbetet är organiserat, det sociala samspelet och hur du trivs på arbetsplatsen. Genom att arbeta förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön kan det leda till en bättre arbetsmiljö för alla på arbetsplatsen.

Ansvar för arbetsmiljön

I arbetsmiljölagen och i kollektivavtal står det hur vi ska ha det på våra arbetsplatser och om vad vi kan göra för att förebygga ohälsa. Arbetet ska anpassas till dig – inte tvärt om.

Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, men alla medarbetare är skyldiga att påtala problem, risker och möjliga förbättringar. Arbetsgivaren kan inte veta om ingen säger något, så prata med arbetsgivaren om du upplever arbetsmiljöproblem.

Arbetsmiljöverket har föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö och de gäller som om det vore en lag. Syftet med reglerna är att skapa en positiv, trivsam och utvecklande arbetsmiljö. De gör att arbetsgivarens ansvar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön blir tydlig. Skyddsombud får stöd av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. 

För att få en bra arbetsmiljö krävs det ett systematiskt arbetsmiljöarbete med att kartlägga, förbättra och utvärdera arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Oavsett om du tillbringar majoriteten av din arbetstid inomhus eller utomhus finns det regler för den fysiska arbetsmiljön. Det kan exempelvis handla om ljud, ljus eller om hur arbetsplatsen är utformad eller hur temperaturen är där du jobbar.

Den fysiska arbetsmiljön ska precis såsom den organisatoriska och sociala riskbedömas. Det är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Alkohol och droger på jobbet

En drog- eller alkoholpåverkad person kan vara en arbetsmiljörisk för sig själv och andra. Därför är det viktigt att det finns rutiner på arbetsplatsen för vad man ska göra om man misstänker eller konstaterar skadligt bruk av alkohol eller droger.

Gör så här vid problem eller om du ser en risk i arbetsmiljön

  1. Om du vill påtala en brist eller risk i arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din chef. 
  2. Vidtar denne ingen åtgärd har du rätt att vända dig till ditt skyddsombud. 
  3. Arbetsmiljöombudet kan då vända sig till arbetsgivaren och påtala bristen eller risken. 
  4. Gör arbetsgivaren inget åt bristen eller risken har skyddsombudet rätt att begära arbetsmiljöåtgärder.
error: Skyddat innehåll!