Hoppa till innehåll

Nya lagar och regler 2025

  • av

Vid årsskiftet 2024/2025 träder flera nya lagar och regler i kraft som kan påverka företagare. Här sammanfattar vi de viktigaste förändringarna som riksdagen har godkänt, och som gäller från och med 1 januari 2025.

Förstärkt jobbskatteavdrag

Vid årsskiftet 2024/2025 höjs jobbskatteavdraget, vilket innebär sänkt skatt för alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden. Effekten avtar successivt för inkomster över 40 000 kronor i månaden. För en genomsnittlig löntagare innebär detta en årlig skattesänkning på cirka 2 600 kronor, motsvarande ungefär 200 kronor per månad.

För företagare innebär förändringen att en större del av inkomsten kan behållas, vilket skapar möjligheter för investeringar i företaget eller förbättring av den privata ekonomin. Även anställda gynnas av en lägre skatt, vilket resulterar i en högre nettolön.

Slopad avtrappning av jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdraget är främst utformat för att ge störst effekt för personer med låga och medelhöga inkomster. Under 2025 kommer dock även höginkomsttagare att omfattas, tack vare att avtrappningen av avdraget avskaffas. Detta innebär att personer med årsinkomster mellan 778 000 och 2 206 000 kronor också gynnas. De nya reglerna sänker marginalskatten från 55 procent till 52 procent.

Höjd skiktgräns för statlig skatt

År 2025 höjs gränsen för statlig inkomstskatt från 51 275 kronor till 53 590 kronor per månad. Detta innebär att färre personer kommer att behöva betala statlig inkomstskatt, och de som tjänar över brytpunkten får behålla mer av sin inkomst innan statlig skatt börjar tas ut.

Efter ett uppehåll mellan 2023 och 2024, då den årliga höjningen av skiktgränsen pausades på grund av inflationen, återgår höjningen nu till den normala nivån.

Höjd omsättningsgräns för befrielse av moms

Från den 1 januari 2025 höjs omsättningsgränsen för momsbefrielse från 80 000 kronor till 120 000 kronor. För att ett företag ska vara berättigat till momsfrihet får omsättningen (exklusive moms) inte förväntas överstiga 120 000 kronor under det aktuella beskattningsåret och inte ha överstigit denna gräns under de två föregående beskattningsåren.

Den höjda gränsen innebär att färre företag behöver redovisa moms, vilket minskar det administrativa arbetet för både småföretagare och Skatteverket. Samtidigt stärker förändringen de minsta företagens konkurrenskraft.

Sänkt ersättningsnivå i beloppsregeln för expertskatt

År 2025 införs nya regler för expertskatt, som påverkar företag som anlitar experter, forskare eller andra nyckelpersoner från utlandet. Reglerna innebär skattelättnader för dessa individer, under förutsättning att vissa krav och kvalifikationer uppfylls. Ersättningsnivån för att omfattas av expertskatt, enligt den så kallade beloppsregeln, sänks från två prisbasbelopp till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad. Syftet är att underlätta för företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens, vilket stärker Sveriges konkurrenskraft.

Utökat Växa-stöd

Växa-stödet är ett ekonomiskt stöd för enmansföretag som vill anställa sin första medarbetare. Stödet innebär en sänkning av arbetsgivaravgiften, där företaget endast behöver betala ålderspensionsavgiften på 10,21 %.

Från den 1 januari 2025 utökas växa-stödet. I dagsläget gäller det för en anställd och de första 25 000 kronorna av lönen. De nya reglerna gör att stödet omfattar de två första anställda och upp till 35 000 kronor av deras löner. Detta ger arbetsgivare bättre möjligheter att skapa fler arbetstillfällen.

Nya detaljer i rapporteringen av AGI

Från och med 2025 måste arbetsgivare utöka sin rapportering av arbetsgivardeklarationen på individnivå (AGI) till Skatteverket.

Papperskvitton inte längre ett krav

2025 finns det inget rättsligt krav längre på att näringsidkare behöver erbjuda sina kunder ett papperskvitto. Företagare som använder kassaregister kan nu välja om de vill ge ett papperskvitto eller ett digitalt kvitto. Skatteverket anser att det inte spelar någon roll i vilken form kunden tar emot kvittot för att företaget ska anses ha uppfyllt sin skyldighet enligt skatteförfarandelagen.

Förbättrade skattevillkor för enskild firma

Företagare med enskild firma får förbättrade skattevillkor från 2025. Beloppsgränsen för positiv räntefördelning slopas, och beloppsgränsen för negativ räntefördelning höjs från 50 000 kronor till 500 000 kronor. Gränsen för när enskilda firmor ska redovisa lagertillgångar höjs också, från 5 000 till ett halvt prisbasbelopp, vilket i 2025 års nivå motsvarar 29 400 kronor.

EU-blåkort – nya direktiv

EU-blåkortet är ett arbetstillstånd för högkvalificerade utländska arbetstagare från länder utanför EU, vilket ger rätt att arbeta och bo i ett EU-land under en viss period. Den 1 januari 2025 träder ett nytt direktiv i kraft som ersätter det nuvarande från 2009. De viktigaste förändringarna innebär att lönetröskeln och kravet på anställningstid sänks från 1 år till 6 månader, samt att fler yrkeskategorier får möjlighet att beviljas EU-blåkort.

Vidare kommer det att bli enklare att byta till ett blåkort från andra typer av uppehållstillstånd. Om någon haft ett blåkort i ett annat EU-land i minst 12 månader kan ansökningsprocessen för att få ett blåkort i Sverige bli smidigare, förutsatt vissa villkor.

Ny patentlag

Den nya patentlagen, som träder i kraft 1 januari 2025, ersätter den gamla lagen från 1967. Den gör lagen enklare att förstå och erbjuder möjligheten att få flera uppfinningar granskade i samma ansökan.

Nya SNI-koder lanseras 2026

År 2026 lanseras de nya SNI-koderna, men redan 2025 kommer företag att kunna ändra sin SNI-kod via verksamt.se. För de flesta företag innebär förändringen att de får en ny kod som motsvarar deras nuvarande innehåll. För vissa företag sker dock en uppdelning, där delar av verksamheten flyttas till andra koder. SNI 2025 bygger på internationella standarder, närmare bestämt NACE från EU. Dessa koder används för att kategorisera företag utifrån deras verksamhet och underlättar statistikinsamling, analyser och jämförelser både nationellt och internationellt.

Kravet på hotelltillstånd slopas

Från och med 2025 blir det enklare att starta verksamhet inom hotell- och pensionatbranschen, eftersom kravet på hotelltillstånd tas bort. I stället räcker det med en kostnadsfri anmälan, vilket sparar både tid och pengar. Denna förändring förväntas dessutom bidra till ett ökat antal aktörer inom branschen.

Skärpta lagar och höjda straff för ekonomisk brottslighet

Från den 1 januari 2025 införs flera lagändringar för att motverka ekonomisk brottslighet:

  • Skärpt straff för brott mot målvaktsförbudet: Straffet för att använda en ”målvakt”, som döljer den verkliga huvudmannen bakom ett företag, höjs från ett till två års fängelse.
  • Högre förseningsavgifter för årsredovisningar: Privata aktiebolag får höjda avgifter vid sen inlämning av årsredovisningar. Första och andra avgiften ökar från 5 000 till 7 500 kronor, medan den tredje höjs från 10 000 till 15 000 kronor.
  • Kriminalisering av företagskapning: Det blir straffbart att olovligen använda en juridisk persons identitetsuppgifter för att utge sig för att företräda företaget, om syftet är vinstdrivande. Straffet är böter eller upp till två års fängelse.
  • Personlig närvaro hos Bolagsverket: Bolagsverket får rätt att kräva personlig närvaro av den som anmäler en företrädare till deras register, samt av personen som anmälan gäller, särskilt vid misstanke om felaktiga uppgifter.
  • Årsredovisningar för ekonomiska föreningar: Ekonomiska föreningar ska från 2025 lämna in årsredovisningar till Bolagsverket. Förseningsavgifterna blir desamma som för aktiebolag.
  • Utökade regler för stiftelser: Stiftelser omfattas av samma regler som andra bolagsformer, inklusive krav på revisorers anmälan vid misstanke om brott, förseningsavgifter för årsredovisningar och regler om målvaktsförbud.

error: Skyddat innehåll!